Posted on

Vertrouwelijke gegevens en e-mail

Iedereen gebruikt e-mail, maar in de praktijk is het eenvoudig voor hackers om de inhoud van je berichten te achterhalen. Met de volgende tips weet je zeker dat je vertrouwelijke gegevens in goede handen blijven.

Waarom is e-mail niet veilig?

at
De informatie in een e-mail is ongeveer net zo veilig als de informatie op een ansichtkaart. Als je een e-mail verstuurd, gaat het bericht op internet namelijk langs veel verschillende computers. Elk van deze computers heeft in principe toegang tot de informatie in je bericht. En hoewel de postbode je ansichtkaart meestal ook niet leest, is het voor een kwaadwillend persoon eenvoudig om hier je bericht te achterhalen.

De technische oplossing: Maak je bericht onleesbaar

Een manier om te voorkomen dat je bericht te lezen is, is versleuteling ofwel encryptie. Aan de hand van een geheime sleutel en wiskundige formules wordt je bericht onleesbaar gemaakt. De ontvanger van het bericht kan daarna met zijn eigen sleutel het bericht weer leesbaar maken. Een nadeel van deze methode is dat het enige technische kennis vereist. Bovendien moet ook de ontvanger zijn e-mail goed ingesteld hebben. Hier staat een uitgebreide handleiding voor het gebruik van pretty good privacy, een populair encryptieprogramma:

De handige oplossing: Verstuur vertrouwelijke gegevens op een andere manier

Een andere manier om vertrouwelijke gegevens uit handen van derden te houden, is om e-mail zoveel mogelijk te vermijden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen met cliënten te mailen over afspraken en dergelijke. Voor het uitwisselen van documenten en gegevens gebruik je dan een beveiligd platform. Op deze manier is de informatie wel online toegankelijk, maar gaat deze nooit meer onbeveiligd langs computers van derden. Dit is niet voor niks de oplossing waarvoor banken (online bankieren) en de overheid (mijnoverheid.nl) kiezen.